PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
25. 05. 2020

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) slouží k vyhodnocení energetické náročnosti budovy, určuje množství veškeré energie spotřebované při standardním provozu hodnocené budovy a (podobně jako energetická třída spotřebiče – lednička, pračka, myčka atd.) zařazuje budovu do příslušné třídy v rozsahu A-G. Třída A prokazuje nejvyšší nejúspornější hospodárnost, naopak G tu nejnižší.

Nové a renovované stavby musí splňovat energetickou náročnost v rozmezí A-B.

Průkaz energetické náročnosti budovy je součástí energetického posudku. Energetický posudek (EP) je rozborem nemovitosti z hlediska hospodaření s energiemi,  včetně předběžného návrhu stavebních opatření, jejich cenách a dopadu.

Průkaz hodnotí všechnu energii potřebnou pro standardní provoz budovy – energii na vytápění, ohřívání teplé vody, chlazení, osvětlení, klimatizaci a úpravu vzduchu větráním.

Energetický průkaz musí být předán v originále nebo ověřené kopii, a to nejpozději při podpisu kupní smlouvy. Státní energetická inspekce (SEI) se zaměřuje i na kontrolu, zda energetický průkaz byl zpracován-existuje databáze zpracovaných PENB. Průkaz vždy vyžaduje od prodávajícího. V případě nesplnění této povinnosti hrozí vlastníkovi pokuta až do výše 100.000 Kč a u veřejných budov je to až do 1 mil. Kč.

Takové riziko rozhodně nechcete při nákupu nemovitosti podstupovat. Určitě je levnější variantou si nechat vyhotovit PENB a vyhnout se tak případné pokutě. U menších nemovitostí se cena za vyhotovení pohybuje v řádu několika tisíc Kč a u větších budov se pak cena může vyšplhat až na několik desítek tisíc Kč.

Berte na vědomí, že štítek je platný pouze 10 let, ale jeho platnost může klidně zaniknout i před touto lhůtou. Například při změně vytápění, chlazení, nebo přípravy teplé vody v budově. Také je potřeba štítek vyhotovit znovu, pokud projde nemovitost nějakou větší technickou změnou nebo renovací (zateplení, rozšíření apod.).

Průkaz PENB se nepřikládá k prodeji bytu v družstevním vlastnictví. Pokud kupujete byt v osobním vlastnictví, přikládáte PENB celé budovy. Standardně by měl být k dostání u SVJ nebo na nástěnce u vchodu do domu

Michal Vošahlík
Autor: Michal Vošahlík

Realitní makléř je znalec, který je schopen na základě svých zkušeností reálně stanovit aktuální cenu nemovitosti a predikovat její vývoj, musí ovládat umění komunikace a dokázat sjednocovat rozdíné názory. Makléř je autoritou, která nejen, že určuje aktuální hodnotu nemovitosti, ale měl by být obeznámen s jejím právním a fyzickým stavem. Musí se orientovat i v jiných oblastech, které s jeho oborem úzce souvisí - právo, stavební právo a územní plánování, občanské a obchodní právo, právní normy související s katastrem nemovitostí, stavební minimum, daně – daňové a účetní předpisy, hypotéky – bankovnictví, orientace v pozemním stavitelství- základní terminologie.

V realitách jsem od roku 2011. Místem mého podnikání byla rodná Plzeň, kde jsem zrealizoval bezmála 50 prodejů nemovitostí a kam ještě stále za obchody občas jezdím. V roce 2015 jsem se přestěhoval do Ostravy za mou ženou. Ostrava se mi již dostala pod kůži a podnikám zde nadále v realitách.

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na co nejvyšší úrovni. Lítám s Dronem, točím video prohlídky, využívám profesionálního fotografa, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

Proč vznikly tyto stránky?

 

Abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý. Prosím, přečtěte si mé tipy a články. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. Dbám na své dobré jméno a pověst. Za mne pak hovoří reference spokojených klientů. 

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu u kávy.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení