Hypoteční rozhovor s úvěrovou specialistkou Lucií Gaskovou
16. 07. 2020

Hypoteční rozhovor s úvěrovou specialistkou Lucií Gaskovou

Jak vidíte dnešní hypoteční trh?

Dle ekonomů se hypotékám letos moc nedaří a kvůli pandemii předpokládají výrazný propad. Já osobně ten pocit nemám, už nyní se s objemem hypoték, konkrétně u sebe popř. u týmu v naší společnosti, pohybujeme na součtu celého minulého roku. Vše hraje do karet tomu, že by nárůst měl být v druhém pololetí ještě výraznější. Usuzuji tak vzhledem k tomu, že ČNB uvolnila úvěrové limity. U některých bank jsou nyní snížené přísné požadavky a pro mnohé jsou úvěry dostupnější. Většina bank snížila i úrokové sazby. Zásadní je dle mého zrušení 4% daně z nabytí nemovitosti, na kterou většina po koupi nemovitosti už neměla prostředky. Lidési tyto skutečnosti začínají uvědomovat a také mají nejvyšší čas v letošním a příštím roce pořídit si novou hypotéku, aby si mohli po celou dobu hypotéky odečítat úroky ze základu daně.

Na co si dávat pozor při braní hypotečního úvěru?

Velmi často za mnou přichází klienti, kteří začali žádat v bance o hypotéku sami, ale v poslední chvíli z různých důvodů ke schválení nedošlo. Není to pro mě žádným překvapením, vzhledem k možnostem a variantám nabízených produktů, které nejlépe zváží specialista. Ten ví, kde o úvěr žádat, aby to bylo bez komplikací.

Dále je potřeba si dát pozor na to, aby Vám hypoteční specialista řekl i to „B“. Většina žadatelů se upne na lákavé úrokové sazby, ale je potřeba brát zřetel také na výše pojištění, které budete musit platit, poplatky spojené s vyřízením úvěru, poplatek za vedení účtu a také zda jde o anuitní splácení nebo překlenovací úvěr ze stavebního spoření. Toto má pak velmi zásadní vliv na finální částku, kterou klient přeplatí.

Jaké jsou aktuální úrokové sazby?

Úroky se dnes u některých bank pohnuly směrem dolů. Dokážeme sjednat úvěr od 1,64%, ale ne vždy je dobré se úplně orientovat na úrok. Roli hrají i ostatní parametry úvěru, jako jsou poplatky, pojištění, dostupnost úvěru, podmínky pro získání úvěru a i následné podmínky po uzavření smlouvy o úvěru. Je to hodně individuální záležitost a každému klientovi je třeba ukázat možnosti, kterému budou sedět na míru.

Jaké sazby předpokládáte za půl roku? Za rok?

Předpokládám, že letos výrazná změna směrem nahoru ani dolů nebude i když se blížíme k historicky nejnižším sazbám, které byly v roce 2016, jde vidět, že tomu napomáhá jednak konkurenční prostředí bank a také již dvakrát snížené základní úrokové sazby ČNB. Banky si musí udržet větší marži, aby vynahradily snížení marže z minulého období a hlavně nahradily ztráty z odkladů splátek úvěrů klientů kvůli pandemii.

Doporučená fixace úroku na 3,5,8,10 let?

Já bych si vybrala banku, která Vám nabídne co nejlepší sazbu, na co nejdéle. Nejčastější fixace je na 5 let. Pokud za stejný úrok můžu mít fixaci i na 8 let, sáhla bych po ní. Dnes už u většiny bank neplatíme vysoké pokuty za předčasné splacení a u některých je jen symbolický nebo žádný poplatek, takže máte možnost kdykoliv úvěr refinancovat.

Jak dlouho je dlužník v registrech?

Čtyři roky v centrálních registrech. V bance, kde měl někdy větší problém mu však nemusí poskytnout úvěr už nikdy.

Co si myslíte o krizi, která přijde?

Já tvrdím, že pokud má člověk zájem se vzdělávat v dané oblasti a má informace, tak může na recesi ještě vydělat. Dle mého úsudku, pokud nějaká recese bude, tak se oblasti nemovitostí a úvěrů tentokrát nijak nedotkne.

Jaký bude mít dopad krize na naši ekonomiku/ na hypoteční úvěry?

Lidé budou stále potřebovat bydlet. Stěhují se od rodičů, rozvádějí se, stěhují se za prací, či do lepších lokalit a bytů a pozemků je málo. Hypoteční trh se může v recesi mírně zpomalit, ale ne zastavit.

Vaše rady a tipy, kde, jak a kdy si zřídit hypotéku?

Pokud zvažujete nákup nemovitosti nebo refinancování stávající hypotéky, je nejvýhodnější nejdříve navštívit hypotečního specialistu, který spolupracuje nejlépe se všemi bankami. Ten vám propočítá finanční možnosti a sdělí vám, co vše bude potřeba, aby byl průběh co nejjednodušší. Rozhodně je nyní ta pravá doba pro vyřízení hypotéky, banky se předhánějí s různými akcemi a vy na tom můžete jen vydělat. Pokud byste měli zájem i o jiné informace a produkty, můžeme si o nich říci třeba na osobní schůzce.

Lucie Gasková, úvěrový specialista NEO FINANCES

lucie.gaskova@neofi.cz

Michal Vošahlík
Autor: Michal Vošahlík

Realitní makléř je znalec, který je schopen na základě svých zkušeností reálně stanovit aktuální cenu nemovitosti a predikovat její vývoj, musí ovládat umění komunikace a dokázat sjednocovat rozdíné názory. Makléř je autoritou, která nejen, že určuje aktuální hodnotu nemovitosti, ale měl by být obeznámen s jejím právním a fyzickým stavem. Musí se orientovat i v jiných oblastech, které s jeho oborem úzce souvisí - právo, stavební právo a územní plánování, občanské a obchodní právo, právní normy související s katastrem nemovitostí, stavební minimum, daně – daňové a účetní předpisy, hypotéky – bankovnictví, orientace v pozemním stavitelství- základní terminologie.

V realitách jsem od roku 2011. Místem mého podnikání byla rodná Plzeň, kde jsem zrealizoval bezmála 50 prodejů nemovitostí a kam ještě stále za obchody občas jezdím. V roce 2015 jsem se přestěhoval do Ostravy za mou ženou. Ostrava se mi již dostala pod kůži a podnikám zde nadále v realitách.

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na co nejvyšší úrovni. Lítám s Dronem, točím video prohlídky, využívám profesionálního fotografa, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

Proč vznikly tyto stránky?

 

Abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý. Prosím, přečtěte si mé tipy a články. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. Dbám na své dobré jméno a pověst. Za mne pak hovoří reference spokojených klientů. 

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu u kávy.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení